20.10.2015

Søren

Gå efter sikkerheden - ik´ looket

En sko er ikke bare en sko. I hvert fald ikke når det handler om arbejdssko, hvor funktionaliteten bør være det primære fokus frem for udseendet. Det forkerte fodtøj kan nemlig gå ud over kvaliteten i arbejdet og i værste fald føre til sygefravær og dårligere udført arbejde

De skal sidde godt. De skal kunne stå fast på underlaget, man bevæger sig rundt på. De skal være stødabsorberende og have en sål, der beskytter mod gennemtrængning. Og så skal de kunne håndtere, at en gennemsnitlig fod sveder det, der svarer til en lille flaske cola om dagen …

Ja, der er mange faldgruber og hensyn, der skal tages stilling til, når der skal investeres i arbejdssko. Netop derfor er det vigtigt at huske, at en arbejdssko hverken kan eller skal være et universelt fodtøj, der kan bruges dag ud og dag ind over flere år. Og så skal designet træde mere i baggrunden.

Sådan lyder det klare budskab fra Søren Boye, administrerende direktør hos Bjerregaard Sikkerhed A/S.

Sikkerhed frem for mode

Med flere årtiers erfaring inden for udvikling og udvælgelse af sikkerhedssko og arbejdsfodtøj af højeste kvalitet er Bjerregaard Sikkerhed A/S en af landets førende eksperter i arbejdsfodtøj til bygge- og anlægsbranchen. Virksomheden har gjort det til en disciplin at stille de helt rigtige spørgsmål, når der skal udvælges arbejdssko til danske håndværkere og andre med behov for særligt fodtøj:

-          Hvilke arbejdssituationer og underlag er typiske? Står du ved en maskine? Har du behov for at tage skoene af og på? Disse og mange, mange andre faktorer spiller ind. Der er jo forskel på at kravle rundt i krybekældre eller arbejde på et tag, påpeger Søren Boye, der oplever, at trenden i dag er mere sporty arbejdssko med EVA-såler, som max kan holde 6-12 måneder.

EVA er et materiale, der i dag er bedst kendt fra løbesko. Det er blødt, behageligt og ser smart ud, men slides altså også hurtigere, oplyser Søren Boye, der gerne ser, at der kommer mere fokus på funktionaliteten i skoen frem for dens udseende.

-          Når vi taler om løbesko, er det almen kendt, at de forkerte sko kan give skader, men den anerkendelse fylder alt for lidt, når det handler om arbejdssko. Det forkerte fodtøj kan rent faktisk gå ud over kvaliteten i arbejdet og være til unødig gene for medarbejderne, fortæller Søren Boye og henviser til de skjulte omkostninger, der kan være ved forkert fodtøj, fordi det øger risikoen for skader, sygefravær og dårligt udført arbejde.

Funktionalitet kan også være trendy

Søren Boye anerkender dog den moderne håndværkers øgede fokus på udseendet og slår fast, at look og funktionalitet ikke nødvendigvis behøver at være modsætninger:

-          Der findes i dag så mange arbejdssko af høj kvalitet, at man altid kan finde en model, der både taler til din personlige stil og samtidig opfylder de krav, der er til den arbejdsfunktion, håndværkeren har.