12.11.2015

Pige ved tre

Unge mere udsatte for ulykker

Unge mellem 18 og 24 år er mere udsatte for arbejdsulykker inden for håndværksfagene og maskin- og industrifremstilling. Årsagen er manglende viden, viser undersøgelser. Eksperter peger på, at fodtøjet har en stor betydning for sikkerheden og opfordrer til, at de unge vælger sikkerhedssko efter funktionalitet frem for udseende

10.000 unge er i efteråret trådt ind på de tekniske skoler for at tage en erhvervsuddannelse. De fleste har kun lidt eller slet ingen erfaring med at arbejde på et værksted. Og derfor er det ingen overraskelse, at det netop er medarbejdere mellem 18 og 24 år, der oftere rapporterer skader og arbejdsulykker end ældre aldersgrupper. Det viser en nyligt offentliggjort undersøgelse fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

I kølvandet på undersøgelsen anbefaler NFA, at man på de tekniske skoler sørger for relevant information og løbende vejledning af de unge i sikker udførelse af arbejdet for at forebygge fremtidige ulykker. Og det har flere af landets skoler taget til sig.

Pas også på fødderne

Et af fokuspunkterne på de tekniske skoler er sikkerhed i form af arbejdssko. Det oplever man hos Bjerregaard Sikkerhed A/S, der er en af landets førende leverandører af sikkerhedssko. Her bliver konsulenter og forhandlere hen over sommeren kontaktet af mange unge og forældre, der ønsker viden om og input til, hvilket fodtøj der passer bedst til de arbejdsfunktioner de selv eller deres børn skal i gang med på skolen.

Finn Fogtmann, direktør for produktudvikling hos Bjerregaard Sikkerhed A/S, ser positivt på den øgede fokus på sikkerheden på de tekniske skoler, men han advarer samtidig mod den modsatrettede tendens, hvor mange af de unge håndværkere er begyndt at vælge sko ud fra andre faktorer end deres arbejdsfunktioner.

-          Mange vælger den model, der er smartest, lettest eller lignende. Her er det imidlertid vigtigt først og fremmest at vælge sko efter fag. Skal man eksempelvis gå, ligge eller stå meget på hårde gulve, er det væsentligt, at man får en sko, der understøtter arbejdsfunktionerne bedst muligt. Både for at forebygge skader, men i høj grad også for at opnå den optimale ydeevne og komfort, siger Finn Fogtmann og fortsætter:

-          Mange af dem, der køber sko efter udseende alene vil opleve, at skoen kun holder tre til fire måneder. Køber man derimod de sikkerhedssko, der passer til arbejdet, så holder de op til 12 måneder, lyder det fra Finn Fogtmann, der dog også pointerer, at udvalget af sikkerhedsfodtøj i dag er så stort, at man ikke behøver gå på kompromis med sin personlige stil, men derimod altid vil kunne finde en model, der både passer til branchen og taler til brugerens æstetiske sans.